Evropski dan jezika

 

Tokom prethodne nedjelje, učenici naše škole posvetili su posebnu pažnji Evropskom danu jezika i kroz niz dodatnih aktivnosti pokazali su da s ljubavlju izučavaju engleski, italijanski, francuski i njemački jezik.

 

Tako su učenici VId razreda posjetili drugare iz IIb i uveli ih u svijet francuskog i italijanskog jezika. Njihove nastavnice Tanja Škuletić-Kumro i Jelena Lakić bile su veoma ponosne na njih. Nastavnice Irena Bojanović i Nataša Sudar priredile su projekciju filma "The Silent Child", nakon koje se povela živa diskusija o značenju komunikacije medju ljudima. Nastavnica Milena Markuš je sa učenicima VI i VII razreda izradila hamere sa riječima jezika koji se izučavaju u školi, ali i riječima maternjeg jezika više desetina stranaca koji su upisali našu školu: ruski, ukrajinski, turski, persijski…

 

Pozdrave na francuskom jeziku kroz pjesmu “Salut, ça va??” utvrdili su učenici VIc i VIe, IVd je otkrivalo “Les mots trans”. Učenici VIII i IX razreda, sa nastavnicom Dostom Smolović, uradili su prezentaciju Giornata Europeja delle lingue, a takodje su kratak film pod nazivom "Tendenze moda". Učenici VId sa nastavnicom engleskog jezika prezentovali su omiljene serije i likove iz literature, a onda o njima diskutovali na engleskom jeziku ( Stranger Things i Cobra Cai).

 

Susret sa likom djevojčice Lare koja ih je povela na virtuelno putovanje: Lara’s language journey across Europe, sa učenicima četvrtog razreda organizovala je nastavnica Ana Drašković.

 

Takodje predstavljen je i Language tree-poster koji pokazuje grupisanje evropskih jezika.