Iz pera mladog putopisca

Iz pera mladog putopisca

U podnožju gorostasnog  Lovćena, na obali Jadranskog mora, smjestio se srednjovjekovni grad Kotor. Ovaj biser Bokokotorskog zaliva prkosi zubu vremena i kao takav našao se u kulturnoj baštini UNESCO-a. U zagrljaju moćnih bedema, ušuškan uz skute mora, ovaj grad nam priča fantastične priče iz prošlosti.

Uske, krivudave ulice, vješto vijugaju od trga do trga, noseći žamor turista. A svaki trg, pjaca za sebe. Pjaca od kina, Pjaca od mlijeka, Pjaca od brašna, Pjaca od salate... Na svakom trgu nova priča, novi palac. Palate Bizanti, Bekuća, Pima, Drago. Vrijeme providura, bokeljskih vlastelina je davno prošlo, ali su kao dio svjedočanstava o njihovoj bogatoj zaostavštini ostale ove pradivne  palate. Stare, kamene kuće, naslonjene jedna na drugu, uzdižu se po tri četiri sprata. U prizemlju kuća su brojne suvenirnice, koje vas opiju svojim bojama, „butige od robe“ i romantični kafići čiji stolovi stoje na samoj ulici.

Otvorena škura puštaju blistave zrake sunca u njihova srca. Pred vratima se mačke lijeno protežu, mrzovoljne zbog blica radoznalih turista.

Ono što zaista krasi Kotor, su ljudi i djeca. Vedri, nasmijani, spremni za nove avanture i izazove. Treba se pripremiti za brojne manifestacije poput karnevala, maskenbala, brojnih festivala i Bokeljske noći. Smišljaju se nove ideje, vješto se kriju i spremaju nove maske.

Kotor je predivno mjesto, gdje se srijeću prošlost i sadašnjost, planine i more. U njemu su sačuvani tragovi različitih kultura i civilizacija. Kotor je grad koji će opčiniti sva vaša čula i učiniti kao da živite u bajci.

                                                                                          Jelena Stanišić VII-a

Ostavite odgovor