Vodič kroz grad

           Kada sam vidio ovaj naslov na tabli, odmah sam znao o kojem gradu ću da pišem. Razlog zbog čega sam ga odabrao je jednostavan , ljubav prema Cetinju. Imao sam sreću da odrastem u Prijestonici i da upoznam sve njene ljepote. Puno puta sam u učionici prepričavao doživljaje sa Cetinja i dogovarao se sa drugarima kako bi bilo da im ja pokažem sve njegove ljepote i znamenitosti.

Prvo što bih pokazao svojim drugarima bi bile stare prizemne kamene kuće. Veoma su lijepe i odmah se primijete. Šetnjom bismo nastavili prema gradskom trgu i dvorcu kralja Nikole. Objasnio bih da je dvor bio rezidencija crnogorskog vladara Nikole I i njegove porodice. Dalje bismo nastavili prema Biljardi i Cetinjskom manastiru. Biljardu je podigao crnogorski vladar Petar II Petrović Njegoš. To je bila njegova rezidencija i u njoj su nastala  njegova književna djela. Ime je dobila po prvom bilijaru u Crnoj Gori koji je donio iz Beča. Pored Biljarde je Vladičina bašta, velika livada na kojoj bismo moji drugari i ja sigurno uživali. Ona se nalazi ispred najljepše građevine na Cetinju - ispred Cetinjskog manastira. Njega je osnovao Ivan Crnojević i posjećuju ga  turisti sa raznih strana svijeta. U samoj blizini su Orlov krš i Ljetnja pozornica. Orlov krš je brežuljak iznad manastira na kojem se nalazi mauzolej vladike Danila. Sa njega se pruža predivan pogled na čitavo Cetinje. Pozornica je prelijepo mjesto gdje se ljeti održavaju koncerti i pozorišne predstave.

Mislim da mojim drugarima, u jednom danu, ne bih mogao pokazati sve ljepote ovog grada, ali bih im svakako rekao da na Cetinju ima još puno toga da se vidi i da ću im drugom prilikom pokazati cetinjske parkove, poslanstva, Zetski dom, Plavi dvorac i Vlašku crkvu.

Ognjen Vujović Vb

 

Ostavite odgovor