Inspirisani pročitanim

Inspirisani pjesmom "Moje poštovanje, vrapci" Vitomira Nikolića, Itana i Vukan razgovarali su o vjernost, izdaji, pravom prijateljstvu. Tako su nastali njihovi tekstovi koje možete ovdje pročitati.

 

Izdala me kao lasta

     U   maminom velikom  rečniku piše da je: “...Izdaja u najširem smislu svaka zloupotreba povjerenja, odnosno svjesno i potajno djelovanje na štetu osobe  ili društvene grupe kojoj pripada.“ Nisam baš puno puta bila u situaciji da me neko izda, jer imam samo jedanaest godina. Ali, jedan događaj iz mog djetinstva je ostavio  dubok trag u mom sjećanju.

Imala sam pet godina i išla u vrtić.Tada mi je najbolja drugarica bila jedna mala, plava, kovrdžava Maša. Bile smo  nerazdvojne. Zajedno smo se igrale, jele i spavale. Dijelile smo sve. Jednog dana su mojoj grupi stigle nove igračke, a jedna od njih mi se strašno dopala. Odlučila sam da je tajno ponesem kući, iako sam znala da to ne smijem. Rekla sam Maši za moj plan misleći da će to biti naša tajna. Sljedećeg jutra vaspitačica je zamolila mog tatu da vrati igračku. Uplašila sam se, jer sam shvatila da sada svi znaju šta sam uradila. A,sve to se desilo jer me je drugarica izdala, rekavši vaspitačici za moj postupak. Bila sam istovremeno ljuta na Mašu i tužna i uplašena zbog kazne koja me je čekala. Tata je poslije posla došao za mene, a meni je bilo muka, sva sam se tresla i boljela me glava.

Mama i tata su dugo razgovarali sa mnom, igračka je vraćena, a ja mjesec dana nisam išla u igraonicu. Sa Mašom se nisam više družila, ali kad sam porasla, shvatila sam da je moja drugarica ,u stvari,ispravno postupila. Sada znam da neka izdaja nije negativna pojava.

Itana Đuričanin VI-b

 

Izdao me kao lasta

    Izdaja je uvreda za onog ko je izdat, a sramota za onog ko je to počinio.

Mnogima od nas se to i po nekoliko puta dešavalo. Jednom sam se tako naljutio na druga. U sred naše igre, on je vidio neko drugare sa karatea. Lako mi je okrenuo leđa i otišao da se druži sa njima, a mene nije poveo sa sobom. Bio sam jako ljut na njega jer me je izdao poput  laste - ptice selice koja, kad zazimi, ide u tople krajeve i napušta svoj dom. Jako ljut sam otišao svojoj kući. Dugo sam razmišljao o njegovoj, zaista ružnoj izdaji. Nikako nijesam mogao da se oraspoložim i mislim na nešto drugo. Sjutradan me je drug zvao da se igramo.  Loše sam se osjećao i nijesam htio da izađem jer sam bio ljut na njega. Začudio sam se kada mi se izvinio i obećao da neće više da me napušta. Ja sam odlučio da mu dam još jednu šansu. Kad sam mu rekao da sam prihvatio izvinjenje, on se razveselio. Tada smo obojica bili jako srećni i odmah smo izašli napolje da se družimo.

Mislim da je dobro što sam prihvatio njegovo izvinjenje jer me od tada nije više napuštao kao ni ja njega.

 Vukan Anđelić VI-b

Ostavite odgovor