SARADNJA RODITELJA I ŠKOLEs1 Koliko god vremena učitelji/nastavnici provodili s djecom u školi i što god radili da ih vaspitavaju u duhu tolerancije, multikulturalnosti i doživotnog učenja, presudnu ulogu u razvijanju dječjih vrijednosti ipak ima njihova porodica - roditelji, bake i deke, oni s kojima su odrasli.
U KORAK SA NAŠOM DJECOMs2 Mi, roditelji i nastavnici, u duhu promjena koje se školstvu iz dana u dan događaju i u želji da zajednički usmjeravamo mlade ljude u pronalaženju pravih životnih vrijednosti trebamo biti partneri i primjerom pokazati što je to timski rad i što nam on dobro donosi. Od velike važnosti su redovni susreti onoga ko vaspitava i onoga ko obrazuje. Četiri puta godišnje na roditeljskim sastancima, minimum je koji zadovoljava.
RODITELJSKI  SASTANCIs3 Na roditeljskim sastancima možemo    dogovarati zajedničke projekte, razmjenjivati važne informacije koje se tiču cijelog razreda, obrazovati se, upoznavati i sarađivati. Ne izbjegavate sastanke misleći kako su oni gubljenje vremena i kako na njima ništa novo nećete naučiti. Ne propustite priliku koja vam se pruža da se obrazujete i usavršavate za najljepši, ali i najteži poziv u životu - roditeljstvo.
INDIVIDUALNI SASTANCIs4 Potrebno je da redovno  nadgledate napredovanje svoga djeteta, jer  njima je do toga jako stalo. Prolaze li s odličnim ili nekim drugim uspjehom, vole da znaju koliko se brinete i da vas zanima kakvi su u školi. Za dobru saradnju s nama pokušajte kad god je to moguće da poštujete naše vrijeme i  da dolazite na informacije u ono vrijeme koje smo za to odredili.
PARTNERI U UČENJU
s5
Budimo partneri i prijatelji koji zajednički vode djecu na izlete i ekskurzije. Vodimo računa o izgledu i opremljenosti škole u kojoj pola dana provodi vaše dijete. Učestvujmo timski u organizaciji proslava, humanitarnih akcija, zabava, maskenbala. Cijenimo i podstičimo jedni druge. Sarađujmo, poštujmo jedni druge. Dobro bi bilo, ako bi  se većina porodica, aktivno i saradnički uključile u avanturu zvanu vaspitanje i obrazovanje djece.

Ukoliko već nijeste (a ima onih koji jesu), trebali bi  postati roditelj, saveznik, pomagač, vođa, prijatelj...

 

                                                               Odabrala i pripremila pedagogica

Ostavite odgovor