Polazak u prvi razred

U školi „21.MAJ“ s radošću dočekujemo  svakog đaka,  a posebno,  svaku novu generaciju budućih prvaka!

 

Nešto o nama:

Mi smo škola, u svojoj sredini, prepoznatljiva po  zajedničkim uspjesima naših učenika i njihovih nastavnika. Kvalitetan kadar i materijalno-tehnički resursi , timski rad, saradnja sa porodicom, lokalnom zajednicom vode nas k ostvarenju istog cilja, a to je:

BEZBJEDNO, USPJEŠNO I SREĆNO DIJETE

Za koji uzrast je obavezan upis u PRVI RAZRED za školsku 2015/2016. god.? 

Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju – Službeni list br. 40/11 član 31

U školu se upisuju djeca koja će u kalendarskoj godini,  u kojoj počinju da da pohađaju školu,  navršiti 6 godina života.

 

Šta je potrebno od dokumentacije za upis?

Prilikom dolaska sa djetetom na testiranje, potrebno je  donijeti sljedeću dokumentaciju:

  • Izvod iz Matične knjige rođenih za dijete (može i fotokopija)
  • Potvrda  o izvršenom  zdravstvenom pregledu djeteta pred polazak u prvi razred

Čemu služi testiranje?

Testiranjem se utvrđuje stepen spremnosti djeteta za školu.

Cilj ispitivanja je bolje upoznavanje sa djetetom kako bi se utvrdio najbolji način za rad i postizanje optimalno mogućih rezultata.

Na osnovu testa se dobija i opšta slika generacije i nivo psihofizičkog razvoja sve djece.

Rezultati  testa  između ostalog predstavljaju važan podatak koji utiče na formiranje i ujednačavanje odjeljenja prvog razreda.

 

Kako pripremiti dijete za testiranje?

Nije potrebna nikakva posebna priprema djeteta za testiranje.

Ono što se od roditelja očekuje, vezano za testiranje i za školu uopšte, jeste, da sa djetetom razgovaraju, da mu objasne gdje i zbog čega ide, da ga ne plaše sa školom, da njeguju pozitivan stav o polasku u školu, učenju i sticanju novih znanja, vještina i prijateljstava.

 

Ko vrši testiranje djeteta ?

Utvrđivanje zrelosti djeteta za polazak u školu, vrši pedagog škole. Nakon izvršene provjere može se preporučiti  roditelju da upiše dijete u prvi razred ili da se odloži polazak za godinu dana.

 

Kako se sprovodi testiranje deteta?

Proces testiranja se realizuje u tri koraka:

  1. korak:intervju pedagoga  sa roditeljem

( podaci o djetetu, izjašnjavanje roditelja o potrebi za produženim boravkom , tekuće informacije i obavještenja).

Dok traje ovaj razgovor, djetetu se ponudi da nešto nacrta – figura dječaka/djevojčice i sl.

 

  1. korak:sprovođenje samog testiranja

Vrijeme trajanja testiranja je individualno. Dok traje testiranje, roditelj čeka dijete izvan prostorije u kojoj se sprovodi testiranje.

 

  1. korak: povratna informacija roditelju nakon obavljenog testa

Daje se globalni osvrt na postignute rezultate, ponašanje djeteta u test situaciji kao i preporuka za dalji rad sa djetetom, prema potrebi konkretnog slučaja.

Ima li škola produženi boravak?

Škola ima produženi boravak koji uspešno radi već više godina. Boravak radi od 7:00 do 16:30 časova svakog radnog dana.

Vrijeme u boravku je ispunjeno obaveznim i slobodnim aktivnostima. Pod budnim okom  vaspitačica, djeca mogu da izrađuju domaće zadatke, igraju se i druže kroz slobodne aktivnosti  u prostoriji boravka ili da  borave  na svježem vazduhu u dvorištu i igralištima oko škole .

asd

 

ČESTO POSTAVLJENA  PITANJA O POLASKU DJETETA U ŠKOLU

  1. Mora li dijete prije upisa u prvi razred znati čitati i pisati?

Naravno da NE. Za učenje čitanja i pisanja ima vremena. Vrijeme koje biste htjeli posvetiti učenju čitanja i pisanja možete upotpuniti igrama za razvoj motorike prstiju, koncentracije, pamćenja, razumijevanja i sl. S druge strane, mnoga će djeca spontano započeti procese čitanja i pisanja prije škole, bilo bi pogrešno u takvim slučajevima uskraćivati im to poučavanje.

  1. Ako dijete već zna čitati i pisati, hoće li mu to odmoći u prvim danima škole?

Djetetu to neće stvarati poteškoće. U razredu se primjenjuje tzv. individualizirani pristup. Učitelj/učiteljica djeci koja su već savladala gradivo omogućava da radi na drugim, složenijim sadržajima.

  1. Što znači «spremnost za školu» i koje vještine dijete treba savladati prije polaska u školu?

Spremnost za školu podrrazumijeva razvoj  intelekta i percepcije, pažnje, i sposobnost da se izdrži rad u školi. S druge strane, za uspjeh u školi  bitna je i emocionalna i socijalna zrelost koja varira od djeteta do djeteta. Zbog toga se provodi ispitivanje koje nam daje detaljnije podatke o svakom djetetu.

Važno je da dijete razvije svoju samostalnost u korišćenju toaleta, da se zna samostalno svući i obući, brinuti se o svojim stvarima, da zna jesti bez pomoći, da se zna pravilno ponašati u grupi vršnjaka i prema starijima. Potrudite se da dijete pored svojeg prezimena upamti, broj telefona i imena roditelja.

  1. Kako kod djeteta razviti pravilan pristup školi?

Dijete poput sunđera upija sve vaše rečenice, a još više vaše radnje. Ne plašite ga školom, radije se pred njim s radošću prisjetite svog boravka u školi, govorite o tome kako imate povjerenja u njega, kako će on uz trud savladati gradivo, napravite male rituale od kupovine prvih stvari za školu, posebno obilježite prvi dan škole… Kad krene školska godina, uključite se u školske aktivnosti koje su namijenjene roditeljima, svaki dan odvojite vrijeme u kojem ćete se posvetiti svom školarcu, pokažite zainteresovanost, pohvalite svaki uspjeh vašeg malog đaka.

  1. Primjećujem da će moje  dijete da se boji škole.

Najvjerovatnije se radi o strahu od odvajanja. Mnoga se djeca prvih dana ili sedmica mogu osjećati uplašeno, nesigurno jer se susreću s mnogo novih stvari odjednom. Razgovarajte s njime, saznajte što ga najviše plaši – neka se boje da ih niko neće dočekati kod kuće, druge je strah glasne djece i sl. Pomognite djetetu tako što ćete mu reći da ste se i vi bojali kao mali, i da ste taj strah prevladali i s vremenom  zavoljeli školu. Nemojte mu s početkom školske godine, natovariti puno novih obaveza  – dopustite mu da se navikne na novi raspored.

  1. Moje dijete nije nije išlo u vrtić i nema iskustvo «života u grupi».

Povedite dijete u park ili na druženje s djecom iz komšiluka (pozovite nekoliko njegovih vršnjaka na druženje), pokažite mu kako se upoznajemo, kako se uključujemo u igru i sl. Zajedno se igrajte društvenih igara u kojima uvijek neko izgubi (npr. Čovječe ne ljuti se i sl.) – na taj način dijete će da nauči kako da prebrodi prve poraze, ali uči se  i saradnji u igri. Važno je  naučiti ga da dijeli i poštuje tuđe stvari.

  1. Moje je dijete razigrano i nema osjećajreda.

Roditelj može pomoći djetetu da  razvije osjećaj odgovornosti tako da ga zamoli da svoje stvari uvijek stavi na određeno mjesto. Počnite s jednom ili dvije – npr. cipele i jaknu. Ako nauči da  kod kuće sve ima svoje mjesto, lakše će mu biti u školi u kojoj se očekuje da izvršava radne zadatke. Važno je da dijete već u toku neposredne pripreme za polazak u školu dobije u svom domu vrijeme i prostor za nesmetan rad. Dovoljno je osloboditi jednu policu za školske knjige i pribor i osloboditi kuhinjski sto u jednom periodu dana, i omogućiti djetetu da radi u relativnom miru. Važno je da to bude uvijek isto mjesto, da ga dijete doživi kao svoj prostor za rad i sl. Za početak je dovoljno da dijete na tom mjestu rješava manje zadatke u vremenu od 5 min., a zatim da pomalo vrijeme produžimo do 30 min neposredno pred polazak u školu.

  1. Moje se dijete uvijek rasplače kad doživi neuspjeh.

Dobro je na vrijeme da upoznamo dijete s činjenicom da će ga u školi ocjenjivati i upoređivati s drugom djecom. Posebno treba naglasiti da njegova uspješnost u školi neće utjicati na našu ljubav prema njemu. Pokažite mu da vježbanjem neke aktivnosti može napredovati u njoj i postati sve bolje, da se rad i trud isplati.

  1. Što ako poslije škole nema nikoga kod kuće?

Ostanak djeteta samog kod kuće zajednički je problem djeteta i roditelja. Potrebno je dobro procijeniti da li je vaše dijete spremno na to i dobro razmislitte o svim drugim mogućnostima brige za dijete dok nije u školi.  Ako procijenite da je vaše dijete sposobno da ostane samo (pa makar i kraće vrijeme) potrebno je: o tome porazgovarati s djetetom i saznati njegovo mišljenje o tome, učiniti sve što možemo za njegovu fizičku sigurnost, smisliti način komunikacije s djetetom dok je samo (telefon i sl.), planirati zajedno s djetetom što će raditi dok bude samo. Najvažnije je ne pretjerati i ne zloupotrijebiti spremnost djeteta da bude samo – je li stvarno ta solucija nužna?

  1. Dijete ne izgovara sve glasove tačno, može li mu to predstavljati problem u školi?

Najmanje godinu dana pred polazak u školu, trebalo bi obratiti pažnju na djetetov izgovor glasova i u slučaju da postoje teškoće uputiti se logopedu. Svako odstupanje u govornom i jezičnom razvoju ozbiljan je znak da bi dijete moglo imati teškoće u usvajanju čitanja i pisanja.

Za Vas odabrala i pripremila pedagogica škole

Ostavite odgovor