Pedagog u školi

Šta obuhvata posao pedagoga?

a2

Saradnja (a ne kazna). Najveća zabluda u vezi sa poslom školskog pedagoga jeste da se kod njega odlazi po kaznu ili kritiku. Taj negativan stav  potiče otuda što još uvek vlada uvjerenje da roditelj i nastavnik najbolje znaju šta je dobro za učenika u svakoj situaciji.

Izvor informacija. Ako ne znate kada je vrijeme školskih raspusta, gde se planira ekskurzija, ko od nastavnika i kada ima „prijem”, koji je procenat prolaznosti učenika škole pri upisu na dalje školovanje... pedagog zna.

Posrednik u sukobima. Ukoliko učenik ima problem sa drugim učenikom, pedagog će se uključiti kao posrednik, koji ima mogućnost da obje strane u tom sukobu sagleda objektivno. Roditelji su opterećeni zaštitničkom ulogom prema svom djetetu i ne mogu biti sasvim objektivni i racionalni, pedagog to može, mora i umije. U rješavanje sukoba unijeće svoje iskustvo, bazirano na mnogim sličnim slučajevima.

Pomoć u učenju. Ako roditelj misli da su programi preobimni, da su pojedini profesori previše zahtjevni, ako ima pritužbi na određenog nastavnika, ako učeniku treba pomoć u savladavanju pravila efikasnog učenja... pedagog „uskače” kao pomoć u rješavanju takvih problema.

Savjet. Učenik prolazi kroz različite faze odrastanja. Neke od njih mogu da iznenade, uplaše, pa i zbune i njega i roditelja. Pedagog je tu da pomogne savjetima da se takve prepreke prevaziđu...

U našem društvu još uvek postoji predrasuda da je traženje stručne pomoći oblik sramote, jer to podrazumijeva priznavanje sopstvene nemoći ili slabosti. Pedagozi su, preje svega, podrška – kako vaspitnom procesu, tako i ličnom razvoju učenika. Iskoristite ih... Kao učenici, a i kao roditelji, Vi na to imate pravo!

Odabrala i uredila pedagogica

Izvor: Pedagoško društvo Srbije

Ostavite odgovor