Komentar za film ,,Starac i more’’

Film ,,Starac i more’’ snimljen je prema istoimenoj noveli Ernesta Hemingveja. Na neobičan ali efektan način je ovo briljantno djelo prenešeno na velike ekrane. Ovaj film nije baš ono što se očekivalo.

Odrastamo u eri dugometražnih igranih filmova i ovo je osvježavajuća promjena. Njegova kratka metraža je sasvim dovoljna da gledaocima predstavi glavnu ideju i motivaciju Hemingveja. Pisane su mnoge knjige o hrabrim ribarima, ali se ovo djelo izdvaja. Upravo zato se i mnogo očekivalo od ovog filma. Činjenica da je animirani i da je pisan po istoimenoj knjizi, privlači širok spektar publike. Skromna radnja, koncetrisana na pučini, i dijalozi su prikazani na jednostavan način, dok su kadrovi živopisni i vjerodostojno oslikavaju Hemingvejeve deskripcije. Vrlo je smjelo snimiti film i dorasti pisanom djelu Nobelovca. Način na koji je sniman je alegoričan i namjerno je pretvoren u tkzv. crtani film, da bi nam dočarao Hemingvejevu maštu i način na koji je velike misli pretočivao u naizgled jednostavna djela.

Samim tim što sam obožavalac knjige, imala sam velika očekivanja od filma. Ovo je za mene fantastičan film i opravdao je sva moja očekivanja.

Lana Butorović IX-a

Ostavite odgovor