PRAVILNO DRŽANJE OLOVKE I GRAFOMOTORIKA

 

Prilikom upisa (testiranja) djece u prvi razred primijetili smo, da jedan broj djece ne umije pravilno da drži olovku u ruci, da nema dovoljno razvijenu grubu, a neki ni finu motoriku. Roditelji se najčešće pravdaju, da im mališani nijesu neki „crtači“, a u stvari „problem“ nijesu ozbiljno shvatili.
Korišćenje kompjutera je danas neizbježno i svakako donosi puno prednosti, ali ima i negativnih strana. Jedna od njih je što se sve manje piše i crta rukom, to odraslima štedi vrijeme, ali djeci uskraćuje razvoj punog potencijala ruke i šake.
Fina motorika direktno utiče na razvoj govora pa je to prvi znak da će dijete imati problem kasnije i sa pisanjem.
Najčešći razlog zbog kojega djeca odbijaju aktivnosti olovkom je vezan uz poteškoće na koje nailaze. Nemojte forsirati i uvijek imajte na umu uzrast djeteta i njegove sposobnosti. Grafomotorika je sposobnost koja se razvija i vježba. Crtanje i pisanje pokušajte podstaćii na zabavan način, a rad koji dijete uradi možete i nagraditi.
Od najranijeg uzrasta djeca razvijaju finu motoriku ruku, odnosno pokrete šake i prstića. Podsticanjem fine motorike, podstičemo i zone u mozgu koje upravljaju govorom.
Sposobnost koju će mališani razviti, preduslov je za uspjeh u kasnijim grafomotoričkim aktivnostima, crtanju, bojanju i pisanju.

Grafomotoričkim vježbama dijete ne razvija samo motoriku već i pažnju, koncentraciju, orijentaciju, govor, spoznaju. Ono pamti ranije usvojene pokrete, koristi se njima u novim situacijama i razmišlja.

Kako mališani drže olovku

s2

Interes za olovku, mališani pokazuju već u uzrastu od godine dana. Olovku grabe cijelom šakom, koristeći rame kako bi micali olovku.

s3

Od druge do treće godine, djeca olovku drže prstićima, ali još uvijek nepravilno. Nema otvorenog luka između palca i kažiprsta i ruka se miče kao cjelina.

s4

U uzrastu između tri i po i četiri godine godine, olovka se drži s tri prsta, ali se prilikom pisanja miče cijela šaka umjesto prstiju.

s5

S otprilike pete godine (najkasnije do šeste),držanje olovke postaje pravilno. Olovka se tada drži vrhovima prstiju (kažiprsta, palca i srednjeg prsta), a prilikom pisanja miču se prsti.

Ovo držanje olovke omogućava maksimalnu kontrolu i fleksibilnost prilikom pisanja.



Igre za vježbanje pravilnog držanja olovke

  • Gužvanje maramice u ruci, počevši od jednog kraja, tako da cijela maramica može da se smjesti u šaku.
  • Crtanje voštanim bojama koje su se istrošile ili izlomile, tako da su ostali kratki komadići. Male komadiće dijete neće moći držati šakom, već će upotrijebiti prstiće i vježbati njihov položaj.
  • Crtanje kažiprstom po pijesku ili brašnu.
  • Guljenje mandarina ili manjih narandži. Time će dijete vježbati rad sa prstima.
  • Dijete uz pomoć pipete prebacuje kap po kap vode iz jedne čaše u drugu. Ovim razvija jačinu prstiju i koordinaciju pokreta.
  • Zakopčavanje i otkopčavanje dugmadi.
  • Nizanje perli na konac.
  • Vezanje vezica...


Važno je podržati svaku djetetovu aktivnost i podstaći ga da samostalno istražuje.

 

Za vas pripremila pedagogica škole

Izvor: Pedagoško društvo Srbije

Ostavite odgovor