Kako učiti

 

Razmisli!

Voliš li da učiši?

Učiš s lakoćom ili je li učenje za tebe mučenje?

Što misliš, od čega zavisi? Zašto ti učiš?

Različiti učenici uče iz različitih razloga, da bi dobili dobru ocjenu, izbjegli neuspjeh, pokazali da su bolji od drugih u razredu, razumjeli i savladali gradivo, naučili nešto novo i korisno, zadovoljili svoje roditelje... Možda možeš smisliti još neki razlog...

Evo nekih savjeta...

s2

MJESTO ZA UČENJE:

- Važno je da učiš uvijek na istom mjestu. Čim sjedneš na uobičajeno mjesto za učenje «program za učenje» se automatski uključuje.

- Prostorija u kojoj učiš treba biti osvijetljena, dobro provjetrena. Isključi TV. Možeš slušati muziku, ako ti godi dok učiš. (Neki smatraju da muzika Mocarta pomaže u učenju.)

- Uči za stolom, na stolici od tvrdog materijala. Krevet ili fotelja su mjesta za odmor, drijemanje, maštanje. Na stolici mišići tijela su aktivniji, mozak je spreman je za rad.

- Na stolu drži samo knjige, bilježnice i pribor iz predmeta koji učiš. Igračke i druge stvari ostavi na drugim mjestima.

- Sve više učenika ne mogu bez mobilnog telefona i interneta na kojem stalno provjeravaju je li im neko nešto pisao ili poslao.

- Dragi učenici, zbog toga važno je da sklonite telefone i isključiti internet vezu  ako želite da se koncentrišete  i uspješno učite.

s3

VRIJEME ZA UČENJE:

Planiraj kad ćeš i što učiti. Organizuj svoje vrijeme, tako da se zna kad je vrijeme za učenje, a kad za igru i odmaranje.

Najbolje je da učiš svaki dan u isto vrijeme, jer tako navikavaš svoj mozak da u određeno vrijeme bude brzo spreman za učenje.

Najpovoljnije vrijeme za učenje je ujutro od 9 do 11 sati, a popodne od 16 do 18 sati.

Dobro bi bilo da prođe najmanje 1 sat između jela i učenja.

s4

Način učenja:

Prvo cijelu lekciju pročitaj naglas.

Zatim je podijeli u manje djelove –pasuse.

Prvi dio pročitaj,  ako želiš nešto podvuci i na kraju naglas prepričaj. Dok prepričavaš možeš da se pomogneš sa onim što si podcrtao. Osim podcrtavanja, možeš zapisivati najvažnije riječi, pojmove i ideje iz lekcije koju želiš naučiti!

Zatim pročitaj slijedeći dio lekcije, pa ponovi i tako do kraja.

Dobro bi bilo da još jednom pročitaš svu lekciju i prepričaš je cijelu. Ponavljanje i prepričavanje lekcije najvažniji dio učenja.

Na kraju odgovori na pitanja iz udžbenika. Gradivo možeš ponavljati dok šetaš  po sobi.  Možeš zamisliti da odgovaraš pred nastavnikom. (Možeš zamoliti roditelje ili starijeg brata/sestru da te ispitaju.) Dok stojiš ili hodaš tvoje tijelo i mozak su aktivniji pa bolje pamtiš. U početku  može dati se čini, da ti treba puno vremena za ovakvo učenje. Ubrzo ćeš uvidjeti da ovako naučeno gradivo razumiješ i jako dugo pamtiš.

s5

ŠTA JOŠ POMAŽE U UČENJU:

 

Dok si odmoran i svjež uči najteži predmet. Kada ga naučiš, pređi  na najlakši.  Između napravi malu pauzu od 5 minuta. Ustani i «protegni noge».

Nemoj slične predmete da učiš jedan za drugim ili ako moraš napravi veću pauzu između njih.

Ako imaš test nemoj učiti sve u zadnji tren, jer će se sve pomiješati. Preporučljivo je prespavati između učenja i testa.

Poslije učenja nemoj gledati TV ili biti  na kompjuteru sat vremena. Novi sadržaji će ti izbrisati iz pamćenja dio tek naučenog gradiva.

Da bi naučeno gradivo ostalo dobro zapamćeno daj mu vremena da se slegne. Zato poslije učenja izađi napolje i igraj neku aktivnu igru, npr. vozi biciklo, igraj se  s loptom... Na taj način će se tvoje tijelo razgibati, a mozak odmoriti.

s6

Još ideja...

Ako učiš  predmet koji te uopšte ne zanima ili ga  s teškoćom shvataš. Što tada?

Danas ljudi koriste tehnike kada treba da da poveži na primjer stranu riječ i njeno značenje, naći dobre znakove za prisjećanje i učiniti besmisleno gradivo smislenim.

Ako treba da  zapamtiš redoslijed nekih pojmova, napravi zanimljivu rečenicu od početnih slova tih riječi.

Na primjer, trebaš naučiti padeže :

nominativ, genitiv, dativ, akuzativ, vokativ, lokativ, instrumental

NGDAVLI (prva slova svakog padeža) - "Neko govori dAna voli lijepog  Ivana"

ILI

Treba da naučiš godinu iz istorije: 1389. ( jedan, tri, osam,devet ) "Jedva Turci Osvojiše Državu"

Nekima pomaže kad unose ritam i rimu u proces učenja, kroz pjesmice:

"Kvadrat nad hipotenuzom,

to zna svako dijete,

nad obje katete."

s7

I još...

Sigurno si do sada puno puta čuo kako roditelji i drugi odrasli ponavljaju: "Slušaj na času...".

Mnogi odlični đacii  potvrđuju kako puno toga i nauče upravo na školskom času!

Važno je da mozak -  održavamo u "dobroj kondiciji"!

U tome može pomoći pravilna ishrana, dobar san, ali,  i fizička aktivnost!

U planiranju dnevnih i nedeljnih obaveza može ti pomoći plan učenja. Takav plan sadrži raspored časova, ali ima i  dovoljno mjesta da u njega redovno upisuješ važne podsjetnike, poput datuma pismenog zadatka, ili najavljene lektire, ili obaveza donošenja pribora za likovnu kulturu.

Takođe, u plan možeš da upišeš i dane i sate tvojih treninga, odlazaka u bioskop, na rođendan i sl.

Ostavite odgovor