POSJETA SOLANI ,,BAJO SEKULIĆ” U  ULCINJU, 11.NOVEMBAR 2014. GODINE

 

Učenici VI razreda su, zajedno sa razrednim starješinama Tatjanom Škuletić-Kumro, Anom Drašković i profesoricom biologije Slavicom Matanović, posjetili solanu ‘’Bajo Sekulić’’ u Ulcinju. Planiran je obilazak solane i prirodnog rezervata ptica.
Krenuli smo u 8 časova. Sa nama je bio i Aleksandar Radunović ispred Centra za posmatranje ptica. Napravili smo kraću pauzu u Baru, gdje su učenici doručkovali, a potom smo nastavili prema Ulcinju. Dočekali su nas predstavnici solane, gospodin Bulajić sa saradnicima, koji su nas odveli u muzej koji se nalazi u sklopu solane, gdje su učenici posmatrali panoe sa slikama i preparirane ptice koje žive u tom području.
Zatim smo pošli u obilazak solane. Aleksandar Radunović je djecu upoznao sa osnovnim karakteristikama prirodnog rezervata ptica na solani. 1984.godine zakonom je zaštićena zabranom svakog vida lova i ribolova, te ulaska na ovo stanište radi tih djelatnosti. Takođe je upisana na listu IBA (Important Bird Area), područja od međunarodnog značaja za boravak ptica. Na ovo prostoru zimi boravi 2o.ooo vodenih ptica, kao i stotinak pelikana, čaplji, pataka, kormorana i šljuka, što predstavlja 1¬% evropskie populacije ptica. Do danas je registrovano 241 vrsta ptica koje žive na solani.
Djeca su dvogledima posmatrali čaplje, vidjeli su jato flamingosa, jato patki, a takođe i ljekoviti mulj koji se koristi u liječenju raznih bolesti.
Po povratku smo opet imali kraći odmor u Baru i u Podgoricu stigli oko 15 časova.

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Ostavite odgovor