Čas istorije u Prijestonici

Učenici sedmih razreda naše Škole i ove školske godine imali su priliku da se upoznaju sa kulturom i istorijom Cetinja. Oni su, u okviru projekta Cetinje - jedna priča, tri dana boravili u Prijestonici. Projekat su realizovali Vlada Crne Gore, Republički Zavod za školstvo i Javna ustanova Lovćen - Bečići...

Već početkom decembra uslijedile su pripreme za realizaciju projekta predviđenog Planom i programom. Na put se krenulo 19. decembra u 9. časova. Vidno uzbuđeni učenici su pjesmom i osmjesima pokazali zadovoljstvo zbog ove prilike za druženje i učenje. Sa pažnjom i velikim interesovanjem pratili su zanimljive priče naših animatora koji su ispratili i objasnili svaki dio našeg šutovanja, Poseban utiasak ostavili enterijeri i eksterijeri Biljarde i Cetinjskog Manastira. Putovanje je prvog dana okončano dolaskom na Ivanova Korita, gdje se druženje nastavilo kroz šetnju po Koritima, organizovnim karaokama (kad asu nam obraz osvjetlali Jana i Martko) i, kao šlag na torti, diskoteka do kasnih večernjih sati. Na počinak smo krenuli ali zaspali smo pred zoru. Razgovora nikad dosta, mno0go viceva i šala, držalo nas je budnima uprkos molbama naših brižnih nastavnica da moramo odmoriti, da nas čeka naporan dan.

Poslije doručka krenuli smo ponovo put Cetinja. Uslijedio je obilazak Dvora Kralja Nikole i Vladinog doma, u kojem se danas nalazi istorijski muzej kojio posjeduje 1430 eksponata iz različitih doba. Ostatak vremena utrošili smo na upoznavanje sa istorijskim jezgrom grada i njegovim kulturnim znamenitostima, Vlaška Crkva, Dvorska crkva na Ćipuru, spomenik Lovćenska Vila, Zgrade bivših poslanstava, Kraljevsko pozorište Zetski dom... Naučeno su naši drugari pokazali na kvizu "Upoznaj Prijestonicu" kada su pokazili zavidno znanje. Posebno smo ponosni na ekipu Ćipur (Itana, Danilo, Nemanja, Stefan i Vukan) koji su u nadmetanju zauzeli prvo mjesto. A potom opet zabava do kasno.

Posjetom Nacio0nalnom parku Skadarsko jezero završili smo ovo putovanje. Rijeka Crnojevića ostavila je jak utisak na sve. Ovo je omiljena destinacija svih onih koji žele da otkriju skrivene kutke Crne Gore u kojima se još može osjetiti duh prošlih vremena. Posjeta ostacima Crnojevića, štampariji na Obodu, ostavila nas je bez teksta kako svojom vrletnošću, tako i pričom o štampanju prvih knjiga kod nas u nevjerovatno teškim istorijskim prilikama.

Projekat je pored, pored edukativnog, imao i ekološki, ali i zabavno-rekreativni karakter.

Reporteri sedmog razreda

imag0048 imag0049 imag0060 imag0057

imag0051 imag0056 imag0063 imag0070 imag0085 imag0089 imag0095 imag0100 imag0103 imag0105 imag0114 imag0115 imag0119 imag0121 imag0123 imag0127 imag0128

Ostavite odgovor