Danas su učenici VI, VII i VIII razreda kroz niz zanimljivih aktivnosti obilježili Međunarodni dan broja π.

Da nas sve podsjete na ovaj datum potrudili su se drugari iz šestog razreda, koji su pripremili lijep pano „City π“, koji krasi hol škole i pokazuje jedan veoma kreativan prikaz ovog magičnog broja. Bio je ovo zanimljiv doprinos dragih šestaka i nastavnice Jelene Ostojić već tradicionalnoj proslavi Dana broja π u našoj školi.

Učenici osmog razreda Bogdan Danilović i Matija Crepulja su osmislili i prezentovali zanimljivu priču o ovoj matematičkoj konstanti. Kroz prigodne animacije i fotografije su približili vršnjacima iz odjeljenja VIII-a interesantnu istoriju istraživanja decimala broja π, kao i o matematičarima koji su živote posvećivali ovom broju i velikoj brzini otkrivanja njegovih decimala pomoću računara. Posebno su izazvale pažnju informacije koje su se našle i u Ginosovoj knjizi, a tiču se učenja decimala broja π napamet. Veliko interesovanje je pobudilo i predavanje učenice Jelene Stanišić o Albertu Anštajnu, koji je rođen na današnji dan. Njegova velika postignuća u nauci i posebno zanimljiv život nikoga nijesu ostavili ravnodušnim. Drugari su sa velikom pažnjom pratili predavanja i sa oduševljenjem reagovali na mnoge informacije koje su čuli. Mali predavači su uspješno ispunili svoj zadatak, kojem su pristupili veoma ozbiljno.

Nakon njih su učenici odjeljenja VII-c imali priliku da uživaju u melodiji posvećenoj ovoj konstanti, a posebno ih je sve zainteresovala aplikacija kojom su provjeravali da li se njihov datum rođenja nalazi u broju π i na kojoj poziciji. Takođe je ovo bila lijepa prilika da mnogi od njih, po prvi put, čuju za skup iracionalnih brojeva i prošire svoja znanja. Aktivnostima drugara sedmog i osmog razreda je koordinirala nastavnica Ana Kljajević.

Vjekovima su matematičari radili na jednom broju i nijesu odustajali, pa nas to obavezuje da svake godine kroz lijepe aktivnosti obilježimo datum koji je već preko 30 godina posvećen ovom magičnom broju duge istorije.

Ostavite odgovor