Učenici odjeljenja VIII-b i njihova nastavnica Tamara Piletić su prethodne nedjelje organizovali divan pjesnički čas „Školska drumovanja“, posvećen poeziji našeg poznatog pisca Vitomira Vita Nikolića. Imali su privilegiju da se podsjete i detaljnije upoznaju sa stihovima i biografijom ovog značajnog pisca uz razgovor sa njegovom kćerkom Danicom.

Ispred novinarske sekcije su učenici Ajša Reković i Vedad Vesnić poželjeli dobrodošlicu dragoj gošći i istakli veliko zadovoljstvo što će im baš ona na najljepši način upotpuniti sliku o njima dragom pjesniku, čije pjesme rado čitaju već od četvrtog razreda. Podsjetili su ih drugarice Mina i Staša kroz recitaciju pjesme „Mojoj učiteljici“, na prvi njihov susret sa njegovim radom i svi su konstatovali da je to pjesma koja je ostala urezana u njihovo sjećanje i vječno će je pamtiti. Bio je to lijep uvod u razgovor sa gošćom. Znatiželji nije bilo kraja, pa su se nizali pitanja o životu pjesnika. Zanimalo je male novinare pjesnikovo djetinjstvo, kakav je bio kao otac, kako je odrastati uz pjesničku dušu punu uzvišenih osjećanja i koliko je svoje emocije uspijevao da prenese na nju. Danica je uspijevala da svojim odgovorima zaokupi pažnju drugara, koji su upijali svaku njenu riječ. Na kratko je prekinut razgovor savršenom recitacijom učenice Maide, koja je kroz pjesmu „Prvi snijeg“ podsjetila sve na upečatljivo prenošenje osjećanja ljubavi od strane pjesnika. Nije nedostajalo inspiracije da se nastavi sa pitanjima, pa je uslijedila priča o Daničinom doživljaju stvaranja njegovih pjesama, koliko je ona učestvovala u istom, koja joj je omiljena pjesma i da li je naslijedila od oca dar za pisanje. Svaki odgovor je mališane uvodio u posebni kutak života ovog posebnog pjesnika i sve više su ga cijenili. Bilo je lijepo zaokružiti čas recitacijom učenika Mihaila i Pavla, pjesme „Moje poštovanje, vrapci“ po kojoj djeca kroz osnovnu školu najviše pamte divnog Vita Nikolića. Ali ni tu nije bio kraj, bilo je još pitanja. Zanimalo ih je i sjećanje gošće na osnovnu školu, časove književnosti i još mnogo toga. Inspiracije za razgovor nije nedostajalo, ali vrijeme je u prijatnom razgovoru brzo proteklo i morali su završiti ovo divno druženje.

    Bio je ovo jedan od časova na kojima naši drugari imaju priliku da na pravi način dožive umjetnost i uče da prepoznaju prave vrijednosti. Zahvalni smo dragoj Danici što je rado prihvatila poziv nastavnice i učinila svima zadovoljstvo da od nje saznaju još više informacija o velikom pjesniku Vitu Nikoliću.

Ostavite odgovor