Stručno usavršavanje nastavnika i saradnja poželjni su tokom čitave godine, kako horizontalno (u okviru istog predmeta), tako i vertikalno (kroz korelaciju sa drugim predmetima).

Međupredmetna korelacija neophodna je za povećanje nivoa uspješnosti u učenju, jer samo učenik koji razumije i povezuje informacije iz različitih nastavnih oblasti može steći trajna znanja i vještine.

O povezanosti jezika i književnosti i ostalih predmeta mnogo se govorilo, pa je zajednički sastanak sa profesorima istorije i geografije logički proistekao.

Cilj radionice utvrđen je Akcionim planom na prethodnim sastancima ova dva Aktiva: unapređenje rada nastavnika za razvijanje čitalačke pismenostikod učenika.

U tom pravcu napravljen je prvi korak. Predsjednica Aktiva C-SBH jezika i književnosti pripremila je prezentaciju na ovu temu (u prilogu). Osim slajdova na kojima su prikazana važnost vještine dobrog i kvalitetnog čitanja, sastanak su upotpunili kreativni komentari članova oba Aktiva, kao i prijedlozi za naredne korake koji će dovesti do realizacije cilja.

Članovi Aktiva u narednom periodu održaće i ogledni/ugledni čas koji će biti polazni sadržaj na osnovu kojeg će se dalje postavljati i nadograđivati ciljevi i kriterijumi.

 

Prilog: Unapređenje rada nastavnika za razvijanje čitalačke pismenosti

 

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen. Obavezna polja su označena *