Obilježavamo Dan pozorišta

 

SVAKI ČOVJEK UVIJEK NA GUBITKU AKO NE NAĐE SMISAO U LJUBAVI!!

27. mart 2017.

Lijepo je svako druženje. A kada se druže dvije škole, onda je to najljepše druženje.

Nedavno započetu saradnju škola „Štampar Makarije” i „21. maj”nastavljamo druženjem inspirisani zanimljivim temama. Ovog puta okupila nas je književnost.

Mnogo je tema  u našoj književnosti koje bi bile povod  našem druženju i razmišljanju, ali su izvornom duhu najbliže one koje potiču iz narodnog pjesništva, a govore o ljubavi.

Jedna od najljepših pjesama u kojoj se slikaju problemi kakve ne viđamo u drugim narodnim pjesmama je balada Hasanaginica. Ova istinita priča dvoje nesrećnih supružnika,  navodi nas da shvatimo da je SVAKI ČOVJEK UVIJEK NA GUBITKU AKO NE NAĐE SMISAO U LJUBAVI. Uz to, ova pjesma  nam omogućava  putovanje u prošlost.

Jedan italijanski putopisac odlučio je da će ova pjesma biti najbolji spomenik tog vremena i spasio je od zaborava. Da umjetnost ne poznaje granice, pokazali su brojni književnici dajući joj krila da obiđe Evropu.

Hasanaginica je inspirisala  mnoge umjetnike da u dramskim, filmskim i  muzičkim djelima daju svoj doprinos brojnim tumačenjima.

Uslijedila je dramatizacija ovog djela u izvođenju učenika OŠ " Štampar Makarije" uz instrumentalnu i solističku pratnju numera Što te nema i Zajdi, zajdi.

Da je  Hasan-aga ovu ruku  pružio  u pravo vrijeme, ljubav bi pobijedila narav, a oproštaj savladao ponos. Porodična lađa plovila bi mirnim morima, ne bi ostala nasukana o oštre hridi.

Hasanaginica je inspirisala  nas čitaoce. Zato su naši učenici snimili kratak dokumentarni film u kojem su iznijeli stav poslije čitanja ove potresne priče.

Odlazeći u prošlost,  pitali smo se zašto su srca junaka ove pjesme bila zarobljena među nevidljive zidove ograničenja. Ali, se takođe pitamo: Koja su to ograničenja sa kojima se čovjek današnjice bori?  Gdje je naše društvo u odnosu na to doba?

Zato ova  porodična tragedija podstiče i  nas da shvatimo značaj porodice danas.

Koje sve vrijednosti  porodicu čine jakom i stabilnom iskazali su naši učenici kroz svoje poslanice.

PORODICA - NAŠA RADOST

MALO JE POTREBMO DA BUDEMO SREĆNI, ALI NAS ČUDI ŠTO TO MALO ČESTO NE UMIJEMO DA PREPOZNAMO.

SREĆA  NAS PRATI KADA ZNAMO ISTINSKI DA VOLIMO, RAZUMIJEMO I VJERUJEMO U VELIKU MOĆ PRAŠTANJA.

NIKAD  NE MOŽEMO DOSEGNUTI ISTINSKU VISINU KAO KADA VOLIMO I IZ LJUBAVI DAJEMO SEBE.  VISINI STREMIMO KADA PRAŠTAMO I KADA SE U PRAŠTANJU NE OSVRĆEMO NA UVREDE.

PORODICA JE NAŠA RADOST JER NAS UČI LJUBAVI, POVJERENJU, OPRAŠTANJU, A TO SU TEMELJNE VRIJEDNOSTI SVAKOG SREĆNOG ČOVJEKA.ČUVAJMO I ŠTITIMO DRUGE OD SEBE. JE LI BITNO KO JE U PRAVU AKO NAS UVREDE I OPTUŽBE DOVEDU DO LJUTNJE I NEPRIJATELSTVA.

ZA PORIDICUSEBORIMO SVAKODNEVNO SVOJIM STRPLJENJEM I RAZUMIJEVANJEM. OBRATIMO PAŽNJU NA LJUDE OKO SEBE I NJIHOVE POTREBE, POKLONIMO IM ZAGRLJAJ, ZAHVALNOST, LIJEPU RIJEČ I OSMIJEH.NAŠE MALO DRUGIMA ČESTO ZNAČI SVE.

POPRIČAJ SA MNOM...

MNOGE PORODICE TRPE ZBOG NEDOSTATKA KOMUNIKACIJE. SVE SU RJEĐI ZAJEDNIČKI TRENUCI PROVEDENI U RAZGOVORU. NE DOZVOLIMO DA SE EMOTIVNO UDALJIMO. OSMISLIMO VRIJEME KOJE NAM JE ZAJEDNIČKO - POKLONIĆEMO SEBI RADOST. PRONAĐIMO SE U RAZGOVORU, NAUČIMO DA SASLUŠAMO DRUGE.

PORODICA – TO SMO MI. NE JA, NE TI, NE ONI, VEĆ SVI MI ZAJEDNO.POŠTO JE PORODICA JEDNA CJELINA, JEDAN TIM, NAUČIMODA PRUŽIMOI POMOĆ I UZAJAMNU RUKU SPASA.

MNOGI KAŽU, DA SMO MI -  DJECA BOGATSTVO SVIJETA. I TO JE TAČNO. AKO SMO BOGATSTVO SVIJETA, ONDA SMO I NAJVEĆE PORODIČNO BOGATSTVO.  DJECA SU MOST MEĐU RODITELJIMA.

RODITELJI IMAJU SNAGU, ŽIVOTNO ISKUSTVO I VELIKI AUTORITET DA MOGU DA NAM PRENESU PORODIČNE VRIJEDNOSTI KOJE ŽELE. SVAKI RODITELJ JE BRANIČ SVOJE PORODICE, ČAK I AKO PONEKAD KLONE POD UTICAJEM SVAKODNEVNE BRIGE I ŽURBE.

KADA ZNAMO DA SMO  PODRŽANI OD SVOJE PORODICE I DA U NJOJ IMAMO OSLONAC, POSTAJEMO EMOCIONALNO SIGURNI I JAKI. SAMO TAKO USPIJEVAMO DA SE IZBORIMOSA  IZAZOVIMA SVAKODNEVICE.

ZATO RODITELJI,ODMJERITE GRANICE I PRAVILA U ODNOSU PREMA NAMA.RAZGOVOROM I LJUBAVLJU NJEGUJTE PORODIČNE VRIJEDNOSTI, HRANITE NAS VRLINAMA – SIGURNO ĆEMO POSTATI VELIKI LJUDI.

Reporteri 9-og razreda

IMAG0252 (1) IMAG0255 IMAG0262 IMAG0261

IMAG0234 IMAG0235 IMAG0244 IMAG0249 IMAG0253  IMAG0259  

 

 

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen. Obavezna polja su označena *