Prevencija vršnjačkog nasilja

 

Škola bez nasilja

Učenici odjeljenja VIII-b odjeljenja vrijedno su radili sa svojom razrednom Anom Drašković na pripremi i realizaciji projekta ,,Škola bez nasilja”. Rezultate rada prezentovali su 20. februara 2017. godine, u holu Škole. Prezentacija je osmišljena jednim dijelom na crnogorskom, a dijelom na engleskom jeziku. Cilj projekta je da se najbolji rezultati mogu postići samo ako se njeguje atmosfera uvažavanja, razumijevanja, tolerancije odnosno da se svi problemi rješavaju ne nasilnim metodama.

Sama tema projekta se odnosi na vršnjačko nasilje i prevenciju rizičnih oblika ponašanja.Sara i Elmina su prisutne pozdravile riječima dobrodošlice i hronološki najavile sadržaj dešavanja. Učenici su govorili o vrstama nasilja (fizičkom, verbalnom, internet nasilju i društvenom izopštavanju). Zašto se pojedinci ponašaju nasilno  i kako reagovati ako smo žrtva ili svjedok nasilja, bilo je rješenje svake problemske situacije koju su učenici predstavljali.

Bystander samo posmatra, upstander diže svoj glas i mijenja situaciju”, to je samo dio teksta u koji objašnjava šta treba raditi ako si posmatrač ili žrtva nasilja. U prilog detaljnim objašnjenjima uslijedio je film ,,Red” posvijećen vršnjačkom nasilju i ulozi upstendera, to jeste onome koji diže svoj glas protiv.

Na slajdovima koji su slijedili bili su prikazani rezultati ankete koju su učenici uradili sa pojedinim odjeljenjima od V do IX razreda.

Navedeno je da od svih ispitanika 71% zna šta je vršnjačko nasilje. Učenici naše škole kažu da se nasilje više dešava u prostorijama škole nego u školskom dvorištu, 60% naspram 40%.

Na pitanje koliko često su prisustvovali vršnjačkom nasilju, dosta učenika je odgovorilo nikad ili rijetko, ali je zabrinjavajuće da je ipak značajan broj rekao često. 67% ispitanika zna šta je on-line vršnjačko nasilje.

28 od 100 ispitanika je odgovorilo potvrdno na pitanje ,,Da li si bio žrtva vršnjačkog nasilja”. Prezentaciju projekta je zatvorila Tea, muzički spot na istu temu i dijeljenje flajera koji su u8čenici izradili za ovu priliku.

 

 

 

 

Slide1 Slide2 Slide3 Slide4 Slide5 Slide6 Slide7 Slide8 Slide9 Slide10 Slide11 Slide12 Slide13 Slide14 Slide15 Slide16

Ostavite odgovor