Lijepe uspomene i nova prijateljstva

U ponedjeljak 26. septembra u sedam sati ujutro učenici devetog razreda krenuli su u nezaboravnu avanturu, dugo očekivanu ekskurziju.
Uzbuđeni i radosni zbog predstojećeg puta,nestrpljivo su čekali da autobus krene i upoznaju se sa  najljepšim prirodnim bogatstvima Crne Gore.
Prva destinacija koju su posjetili bio je manastir Morača, gdje su bolje upoznali sa istorijom ovog kulturnog i vjerskog objekta. Nakon toga su obišli NP,,Biogradsku goru" gdje su iskoristili kratku pauzu za razgledanje jezera i okoline. Prošetali su i Andrijevicom, a nekima je to bila prilika da po prvi put obiđu taj grad. Poslije su obišli i Ali-pašine izvore koji su im ostali u lijepom sjećanju zbog nevjerovatno bistre vode i očuvane prirode. Naš prirodni dragulj i najveće ledničko jezero u Crnoj Gori, Plavsko jezero ih je prijatno iznenadilo svojom neobičnom ljepotom. Zaista je očaravajuće kako se sunce ogleda u čistoj vodi. Obližnje igralište je poslužilo za zabavu i odmor. Na putu do manastira Đurđevi Stupovi prošli su kroz Berane. U večernjim satima stigli su na Žabljak.
Sljedećeg dana učenici su krenuli u jutarnju šetnju oko Crnog jezera. U poznatim gorskim očima se ogledala okolna šuma koja je zagrlila duboke hladne vode jezera. Poslije okrepljujućeg ručka nastavili su put ka Pljevljima tokom kojeg su vidjeli i veličanstveni most na Đurđevića Tari. U Pljevljima se nalaze mnoge poznate građevine, a naši drugari su bili u prilici da posjete Husein Pašinu džamiju koja je za većinu bila nešto novo i poučno. Šetnjom kroz park došli su do prelijepog manastira Svete Trojice gdje su se zadržali neko vrijeme. Ostatak dana su proveli u centru ovog lijepog grada.
Trećeg dana su se zaputili ka Primorju. Nikšić je bila usputna destinacija gdje su posjetili hram Svetog Vasilija Ostroškog i Gradski muzej, bivši dvor Kralja Nikole. Nakon ručka nastavili su put preko Grahova. Zastali su u Kotor, grad bogate kulturne tradicije smješten na dnu najljepšeg zaliva Mediterana i jednog od najljepših na svijetu. Posjetili su jednu od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih urbanih cjelina, Stari grad, Pomorski muzej i mnoge kulturno-istorijske znamenitosti. U hotelu Kamelija su ih dočekali drugari iz Danilovgrada.
Sljedećeg dana su razgledali Herceg Novi, grad cvijeća, sunca, skalina. Obilazak Kanli kule, Forta Mare i Škvera pružila im je dodatno uživanjem u poznatom gradu. Nakon kratkog zadžavanja u Herceg Novom, obišli su Porto Montenegro, moderno luksuzno opremljenu luku. Slobodno vrijeme su proveli šetajući Tivtom i upoznavajući nove drugare. Zato je  te noći i žurka bila posebna.
Posljednjeg dana su pošli ka Adi Bojani. Lijep panoranski pogled na ušću Bojane u Jadransko more ostao je u sjećanju učenika. Do tvrđave u Ulcinju prošli su pored Male plaže.
Dvije hiljade godina stara maslina u Baru je takođe bila jedna od znamenitosti koju je bilo lijepo vidjeti.                                                                           U povratku su svratili i u novootvoreni Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru.

Lijepe uspomene su ostaju u sjećanju, a prijateljstva će potrajati do kraja života.

                                                                                                                                  Reporteri,

Iva Brajković i Irena Bašanović IX-b

f a d g h j s s

Ostavite odgovor