Naš doprinos obilježavanju Dana agrokulture i Dana planete Zemlje

Svečanom manifestacijom na platou Mall of Montenegro obilježen Dan agrokulture i Dan planete Zemlje

a d

        Cjelodnevna manifestacija pod nazivom „Sadimo-gradimo“ , agrokultura za djecu, održana je 22. aprila 2016. godine na platou Mall of Montenegro, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Manifestacija je dio projekta „Zdrava djeca“, a cilj je upoznavanje djece sa tehnologijom proizvodnje i prerade hrane.

Prilikom svečanog otvaranja posjetiocima se obratila predstavnica Ministarstva poljoprivrede i ruralnog  razvoja, Danijela Stolica, koja je naglasila da će djeca  imati priliku da  otkriju šta se događa u svijetu koji ih okružuje, šta je poljoprivreda, šta je agrokultura, kako se sadi , orezuje, zaliva, njeguje biljni i životinjski svijet, kako pčele daju med.

Boraveći kao posebni gosti na ovoj manifestaciji učenici naše škole imali su priliku da kroz niz zanimljivih edukativnih radionica saznaju sve o poljoprivredi.

Na štandu edukativne radionice „Agrarija“ učenici su sadili razno povrće: paradajz, luk , krastavac, papriku. Održan je i kviz znanja na kome su učesnici imali priliku da dobiju sjeme raznog cvijeća.

Posjetili smo šareni kutak „Bilja figurice“ gdje je održana debata. Jedna grupa je govorila „Kako ljudi uništavaju Zemlju“, a druga je izlagala argumente „Kako ćemo spasiti planetu Zemlju“. Zatim je pročitana pjesma „Ekološka himna“ od poznatog dječjeg pisca Dobrice Erića.

U edukativnom kutku za slikanje i učenje „Agroauto“ imali smo priliku da vidimo kako izgledaju baštenske kosačice, muzilice za krave, a pokazan je i traktor. Takođe, saznali smo i za šta se sve koristi traktor kao što je obrada zemlje i sijanje.

U okviru medenih radionica Udruženja Pčelara Podgorice, na štandu Pčelarstvo Kovačević naši učenici su imali priliku da degustiraju  med.

Sa ove manifestacije otišli smo veoma zadovoljni i puni utisaka zbog novih saznanja o temi agrokulture i proizvodnje hrane.

f g

 

Novinarska sekcija V razreda 

Reporter, Nemanja Božović - Va

Ostavite odgovor