PROJEKCIJA FILMA „LIJEPO MI JE S TOBOM, ZNAŠ“

a B

s d

U periodu od 11. do 21. aprila 2016. godine, učenici osmog i devetog razreda su na časovima odjeljenske zajednice imali priliku da pogledaju film hrvatske režiserke Eve Kraljević, „Lijepo mi je s tobom, znaš“. Film, dobitnik nekoliko nagrada, prikazuje odnos režiserke sa sestrom koja ima Daunov sindrom. Kroz uobičajena porodična dešavanja, uočava se trud jedne porodice u prevazilaženju utisaka malograđanske sredine.

Film je projektovan sa ciljem da učenici saznaju više o mogućim različitostima kod ljudi i uvide potrebu za otklanjanjem barijera među nama. Podsmijeh, sažaljenje, odbacivanje prve su reakcije na nešto drugačije i nama nepoznato. To su načini da se udaljimo i prividno se zaštitimo, zbog čega ostajemo uskraćeni za mogućnost da se obogatimo novim iskustvima i osobinama. Upoznavanjem i svjesnim približavanjem različitom, vidimo da to nije ništa posebno, da je u redu razlikovati se, da težina nečijeg nošenja sa različitošću zavisi samo od nas kao okruženja. Ako odaberemo da budemo podržavajuće okruženje, nema mjesta žaljenju što nije drugačije.

Svako je dragocjen i potreban nam baš onakav kakav jeste. Možemo i moramo zajedno, ako želimo da se razvijamo kao pojedinci i kao društvo.

 

*Zahvaljujemo se režiserki Evi Kraljević i produkcijskoj kući „Hulahop“ iz Zagreba na ustupljenom materijalu.

x  c

 

 

Aleksandra Trailović-Šljivančanin, defektologica

Ostavite odgovor