ДЈЕТИЊСТВО ЈЕ МОЈЕ ЦАРСТВО

       Дјетињство је најљепше доба у животу. Оно је чаробно вријеме игре и маште, сасвим безбрижно и лијепо.

Једина обавеза сваког дјетета је учење, иако нам се овако малима чини да је боље бити у кожи одраслих, јер је њима боље и лакше, док ми стално учимо. Замислите, кад одрастемо како ће нам то бити смијешно. Пожељећемо да се бар у сјећањима и успоменама вратимо у тај чаробни свијет искрености и наивности. Нећемо заборавити љубави родитеља, бриге, пажње, игре са другарима. Сјетићемо се мириса и слика дјетинства.

Свако дијете има право на срећно дјетињство, обојено радошћу, смијехом, игром. Ја своје живим окружен љубављу родитеља, пажњом својих сестара, игром са другарима, гањањем лопте и књиге. Волим што сам дијете и што имам привилегију да уживам у дјетињству, мада дани брзо пролазе, а ја растем заједно са својим друговима.

Родитељи и моји наставници се труде да израстем у образованог, срећног, паметног, васпитаног и доброг човјека, јер је најтеже бити човјек. Мада, и кад порастем, ја ћу покушати да сачувам дијете у себи.

Смијем се и срећан сам што је дјетинство моје царство, а ја у свом још увијек владам.

ВЕЉКО БАУКОВИЋ  VI-а

PROLJEĆE JE STIGLO

Jednog veselog dana izašao sam van. Zrak je bio vlažan i topao. Uzeo sam loptu i otišao na livadu da se igram.

Prelazio sam gustu zelenu šumu. U njoj sam video sam mala, živahna i šarena stvorenja kako sakupljaju polen leteći sa cvijeta na  cvijet. Kako sam se igrao slučajno sam sjeo na male, prekrasne i mirisne visibabe. Tada sam čuo potok kako žubori i ubrao visibabe, a zatim ih zamočio u potok i zasadio ih pored njega da bi imale više vode. Na putu ka kući sam  kuci sam ugledao male vrapce kako cvrkuću na raskošnim granama drveća. Putem do kuće, sjeo sam na travu i pravio zamak od kamenčica. Malo mi se prispavalo, pa sam ubrzo zaspao. Probudio me je zrak sunca koji je sijalo ravno u oči. Putem do kuće ugledao sam tek nikle sadnice. Kad sam došao kući ispričao sam sve baki i deki i otišao u svoju sobu da zapišem o svim ljepotama prirode u kojima sam uživao.

Tada sam shvatio da je proljece najljepše godišnje doba.

Ilija Kontić Vi razred

Ostavite odgovor