Crna Gora - neugasiva baklja slobode

Crna Gora-neugasiva baklja slobode

Duh slobode, jedana je od najznačajnijih tekovina crnogorske istorije i kulture.
Tokom viševjekovne istorije, sloboda naše zemlje bila je ugrožavana od strane mnogih spoljnih neprijatelja. Kao mala zemlja zapadnog Balkana, Crna Gora je uspijevala da opstane kao slobodna teritorija tokom srednjeg vijeka i odolijevala najezdi Otomanske imperije. Takođe, uspjela je da sačuva svoju slobodu i tokom Napoleonovih napada, a svenarodni otpor je pružila i nadmoćnim neprijateljima tokom Prvog i Drugog svjetskog rata.
U evropskim zemljama Crna Gora je toliko bila poznata po svojoj borbi za slobodu, da su je mnoge diplomate, umjetnici i istraživači obilazili, pisali o njoj i nalazili u Crnoj Gori inspiraciju za mnoga značajna naučna i umjetnička djela. Takođe, mnoga evropska djeca poput ruskog pisca Tolstoja, igrala su se u djetinjstvu Crnogoraca i Turaka, što takođe dokazuje, koliko je naša borba za slobodu bila optepoznata u Evropi.
Nakon Drugog svjetskog rata, sloboda Crne Gore više nije bila ugrožena u teritorijalnom smislu, i građanstvo se moglo posvetiti razvoju drugih značajnih vrjednosti.
Slobodarski duh, duboko ukorijenjen u svijest građanstva odrazio se prevashodno na druge vrste sloboda, kao što su sloboda misli, sloboda izbora i sloboda izražavanja stava.
Ove nove vrste sloboda, ne manje značajne od teritorijalne slobode države, izuzetno se njeguju u našoj zemlji.
U našim školama, od prvih dana, uče nas da slobodno mislimo i izražavamo svoje misli, te da uvažavamo tuđe stavove i da ih poštujemo. Takođe, uče nas da smo slobodni da biramo svoj put i mogućnosti koje nam se ukazuju.

Laura Kentera VI-a

cg

MOJA CRNA GORA

Moja ponosna Crna Goro! Koliko puta su te napadali i htjeli da zauzmu tvoju ljepotu, koliko puta je neprijatelj htio da te uzme pod svoje?! Ali ti nikad nisi dala, ostala si uvijek visoko uzdignute glave iznad svih.
Htjeli su da te zarobe u lance i okove. Ali Njegoš reče da lanci nijesu za ponositi crnogorski narod. Tako je i bilo, to pamti istorija. Crnogorci nikada nijesu ljubili lance. Moja Crna Goro, željeli su te mnogi vladari i mnoge vojske bile spremne da te porobe. Mnogi su se mačem i oružjem borili za tebe. Mnogi su brodovi potopljeni na tvome moru, mnoge su se vojske gubile u dubini tvojih šuma i klanaca. Branili su te tvoji junaci i heroji, majčinski iskreno i čedno. Branili su te svojim tijelom i srcem, ljubomorno te čuvali od svih. Znao je crnogorski narod kakav biser imaju i kako se taj dragulj čuva. Godinama, vjekovima stvarala se i pisala tvoja istorija. Nijedno blago nje nije vrijedno kao što vrijedi tvoja sloboda. Za nju ne postoji cijena jer ona sija tako silnim žarom. On se nikada nije ugasio i nikad se neće ugasiti, to vidi cijeli svijet!
Crna Goro, o tvojoj istorii i tvojoj slobodi pisane su najljepše pjesme. Ti si i danas ono što si oduvijek bila: Ponosna i vječna, majka naša mila-Crna Gora, časna i vječna!

Nebojša Marić VI-c
 

Ostavite odgovor