Promjena u redu letenja

q

Kada su jednu majku pitali o iskustvu podizanja djeteta s teškoćama u razvoju, ona je tada ispričala sljedeću priču:

"Kad očekujete dijete, to je kao da planirate putovanje iz snova u Italiju. Nabavite nekoliko vodiča i uz to isplanirate što ćete sve da posjetite. Koloseum u Rimu, Davida u Firenci. I svakako vožnja gondolom u Veneciji. Jako uzbudljivo! Nakon mjeseci iščekivanja putovanja iz snova, napokon stigne dan kada se kreće. Poslije nekoliko sati puta, avion slijeće. Iz pilotove kabine se čuje “Dobro došli u Holandiju”.

Vi se tada pitate: “Holandija?! Ali ja sam se prijavila za Italiju! Ja bih trebala sada da budem u Italiji! Pa cijeli život sanjam da je posjetim.”

"Na žalost, došlo je do promjene u redu letenja. Sletjeli ste u Holandiju i tamo morate  da ostanete."

Najvažnije je što vas nisu smjestili u neko prljavo mjesto, puno buba. Jer Holandija je jednostavno drugačija. Holandija ne zvuči tako privlačno kao Italija, ali nakon što provedete tamo neko vrijeme, shvatite da ona ima vjetrenjače i tulipane. Ima svoje Rembrante. I dok svi budu pričali o odmoru u Italiji, vi ćete cijeli život razmišljati o tome kako ste trebali da odete u Italiju, jer to je bio plan.

Taj osjećaj gubitka neće nikada otići. Ali, ako provedete život žaleći za Italijom, nikada nećete biti slobodni da uživate u sve ono što je drugačije i prelijepo u Holandiji.”

*Priča Emily Perl Kingsley (UNICEF)

r

 

Poznati američki psiholog L. L. Thurstone rekao je da je najveća nepravda nejednake tretirati jednako.

Jednaka prava i pravednost nemaju isto značenje!

         Jednaka prava                      Pravednost

w

Za vas odabrala pedagogica

Ostavite odgovor