KAKO PREVAZIĆI STRAH OD ISPITIVANJA


Često ti se dešava da prije časa kada nastavnik treba da ispituje osjećaš zbunjeno, napeto, da si zabrinut? Uznemiren si kada ne znaš odgovor na neko pitanje? Teško ti je da pratiš šta nastavnik pita i  da se sjetiš odgovora na pitanje iako  si to naučio? Srce ti ubrzano radi, ruke ti drhte, osjećaš nelagodu u želucu, dlanovi ti se znoje… Nemiran si i jedino što želiš je da pobjegneš iz učionice?.

To može da se prevaziđe. Važno je da se dobro pripremiš za odgovaranje i da daš sve od sebe.

Savjeti kako sebi da olakšaš.


1) PRIPREMA - za početak je najvažnija dobra priprema:

 

  • Slušaj dok nastavnik ispituje druge učenike iz razreda. Veliki dio gradiva možeš naučiti ako pratiš na satu i pratiš dok nastavnik ispituje druge učenike. Možeš  da zapamtiš koja pitanja nastavnik postavlja i šta treba bolje da naučiš. Možeš i da zapišeš pitanja tako da ih nezaboraviš. Kada sve naučiš, možeš da ponoviš  gradivo po tim pitanjima i  da se spremiš za usmeno odgovaranje.
  • Uči, uči i nauči! U većini slučajeva nije dovoljno samo jednom pročitati bilješke. Dobro naučeno gradivo uliva sigurnost, a ako te i uhvati trema veća je vjerovatnoća da ćeš se sjetiti dobro naučenog gradiva nego onog što si površno naučio. Pročitaj savjete o efikasnijem učenju i knjigu u ruke!
  • Ponavljanje je majka znanja! Mnogi učenici izbjegavaju ponavljanje ("Zašto ponavljati ono što već znam?"), ali ponavljanje ima puno dobrih strana. Ponavljaj na način koji je što sličniji samom času ispitivanja: postavljaj pitanja koja očekuješ od nastavnika i odgovaraj kao što bi odgovarao za vrijeme samog časa. Na taj ćeš način provjeriti da li si to gradivo samo pročitao ili si ga i naučio. Uvježbaćeš odgovor pa ti se neće desiti da zamuckuješ (stiče se utisak da neznaš).
  • Prepoznaj šta je pod tvojom kontrolom. Tvoj uspjeh zavisi od različitih stvari. Neke možeš kontrolisati, kao npr. tvoje znanje, uloženi trud, sposobnost snalaženja u ispitnoj situaciji..., a neke ne možeš - npr. težina gradiva, strogoća nastavnika, njegovo trenutno raspoloženje, sreća... Razmišljaj o onim stvarima na koje možeš da utičeš, a ove druge prihvati kakve jesu i ne troši vrijeme nervirajući  se zbog njih.
  • Pokušaj da se opustiš. Ako si pred čas ispitivanja napet ili nervozan pokušaj da se opustiš. Postoje različite tehnike opuštanja (duboko disanje, zamišljanje prijatnih slika), a što ih bolje uvježbaš, to će biti djelotvornije pred usmeno ispitivanje.

 

2) TOK SAMOG ISPITIVANJA:

Ispravi se, ne gledaj u pod. Optimističan stav i držanje uliva više sigurnosti, a ostavlja i bolji utisak na nastavnika.

 Pažljivo slušaj pitanje koje ti je sad postavljeno. Pokušaj da ne misliš na sljedeće pitanje (npr."Samo da me to ne pita ") jer to podstiče napetost i smanjuje koncentraciju.

Odgovaraj sa više od "da" i "ne". Ako je pitanje na primjer "Da li je tačno da ... ", a ti znaš i više od toga da li je to tačno ili nije, objasni svoj odgovor. Time ćeš pokazati razumijevanje gradiva.

Ako nijesi dobro razumio pitanje, pitaj nastavnika da pitanje ponovi ili preoblikuje. Tek tada odgovaraj.

 Ne prekidaj nastavnika dok postavlja pitanje, pričekaj da ga postavi u potpunosti pa tek onda počni s odgovorom.

Svako pitanje je novi početak. Ako ne znaš odgovor na neko pitanje, ne daj da te to obeshrabri - ne možeš znati baš sve. Pokušaj da ga zaboraviš i usmjeri se na novo. Možda je baš ono, prilika da pokažeš svoje znanje.

mail.google

PISMENA PROVJERA ZNANJA

Savjeti kako da bolje odgovaraš pismeno:

 

  • Ako si puno napet i bojiš se probaj da se opustiš, duboko diši i ohrabri se, govori sebi nešto poput "znam to, naučio sam"; "mogu ja to"; …Hrabri se onako kako bi ohrabrio druga.
  • Nakon što se opustiš, koncentriši se na na pitanja, usmjeri svu svoju pažnju na ono što se od tebe traži.
  • Uzmi sat i planiraj vrijeme za pojedine odgovore kako ti se ne bi dogodilo da izgubiš previše vremena na nekom pitanju i zbog toga ne stigneš na sva pitanja da odgovoriš.
  • Usmjeri pažnju samo na jedno pitanje, a ne na više pitanja odjednom.
  • Riješi prvo lakša pitanja i ona pitanja na koja znaš odgovor.
  • Ne zadržavaj se na pitanju na kojeg ne znaš odgovor, idi dalje pa se na njega vrati kasnije, ako budeš imao vremena.
  • Pažljivo i do kraja pročitaj svako pitanje prije nego što označiš ili napišeš svoj odgovor. Ako te pitanje zbunjuje ponovo ga pročitaj.
  • Zatraži pomoć nastavnika u razumijevanju pitanja koja su ti nejasna ili dvosmislena.>/li>
  • Ako ti preostane vremena, pregledaj i provjeri još jednom sve odgovore/zadatke.

 

 

I ne zaboravi, tvoj uspjeh je u tvojim rukama. Vjeruj u sebe!

vremenik_provjeraaZa vas odabrala pedagogica

 

Ostavite odgovor