Pismo đaka prvaka

 

 

Dragi roditelјi

 

Uskoro krećem u školu. Jako sam uzbuđen i htio sam vas zamoliti nešto.

Molim vas, budite strplјivi dok crtam i pišem, ne sjedite mi nad glavom! Neću uvijek umjeti da ponovim sve iz prvog puta, pa vas molim da ne vičete na mene i da me ne forsirate,  jer će mi biti samo još teže. Sjetite se kako ste me učili da prepoznajem koje su jagode zrele i koje smijem da pojedem. E, tako je i sa školskim predmetima! Za neke sam stasao, a za neke mi treba još malo vremena, pa me pustite da se sve to kod mene “složi” kako treba.

Molim vas, pomozite mi da se u školi što bolјe snađem. U njoj će mi biti sve novo i neobično. Škola je velika, na času ne smijem da šetam i pričam. Sve je to drugačije nego u vrtiću! Zato, ako budem griješio, ne kritikujte me nego razumite da je sve to za mene velika promjena.

Molim vas, kada budem radio domaći, ne podcjenjujte me, a i ne hvalite ako nije za pohvalu. Budite objektivni i sami procijenite kako radim. Znam, biće vam teško jer ćete vjerovatno očekivati da sve sjajno radim  i da mi sve lako ide. Ako mi treba puno vremena, nemojte raditi domaći umjesto mene. Molim vas, imajte povjerenja u mene, budite strplјivi i ja ću pokazati da znam. Radiću još bolјe ako me budete pravilno podsticali. Sjetite se, kritikujte samo moje ponašanje kojim nijeste zadovolјni, a mene volite i uvažavajte, pa ćete vidjeti da ću se u ponašanju brzo popraviti.

Molim vas, ne očekujte od mene, kada pođem u školu, da uvijek hrabro i pametno postupam,  jer sam ja još uvek dijeteNe zabranjujte mi igru zbog školskih obaveza, nego mi pomozite da i kroz igru nešto naučim. Prepoznavanje i čitanje slova dok šetamo je mnogo zanimlјivije nego da samo sjedeći gledam u njih i učim. I nemojte pretjerivati sa obavezama van škole. Puno dodatnih aktivnosti, treninga i obaveza će me jako iscrpiti.

Molim vas, kada mi zadate neki zadatak da ga uradim,insistirajte na tome da ga i završim, a da pri tom ne bude važan način na koji sam ga radio. Pokažite da vjerujete u mene i moje sposobnosti i podstičite me da budem sve bolјi i bolјi.

Molim vas, ne nagrađujte me za dobru ocjenu novcem ili nekom kupovinom! Učite me da sam ja odgovoran za svoj uspjeh, a vi mi samo pokažite da ste ponosni na mene. I ne poredite me, nikad, baš nikad, sa bratom, sestrom ili nekim drugim! Ja to ne volim da čujem, jer ja sam ja i hoću da se uvjerim da me baš takvog volite.

Molim vas, ako ponekad pretjeram u svojim prohtjevima, ne popuštajte mi! Nećete biti bolјi ako mi ponekad nešto dopustite, a ponekad ne. Samo ćete me zbuniti. Neću znati kako treba da se ponašam i kada odrastem neću vam biti zahvalan što ste bili popustlјivi, nego naprotiv, biću lјut na vas što nijeste bili čvrsti i doslјedni. I insistirajte da idem na vrijeme u krevet. Ako sam u školi neispavan ili gladan, sve će mi biti puno teže.

Rezultat vašeg umijeća roditelјstva bićemo JA I MOJ USPJEH!

 

Vaš đak prvak

Ostavite odgovor