Međunarodni dan Roma

 

MDR (4) MDR (7)

 

Povodom Međunarodnog dana Roma Ministarstvo prosvjete Crne Gore, Zavod za školstvo, Romski obrazovni fond i ovogodišnji domaćin OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ 7. aprila su u KIC-u „Budo Tomović“ organizovali proslavu pod nazivom „Ljepota nas spaja“.
Učenici i učenice iz osnovnih škola „Vuk Karadžić“,  „Savo Pejanović“, „Marko Miljanov“, „Vladimir Nazor“, „Božidar Vuković -Podgoričanin“ i ,,21. maj'' kroz književnost, muziku, film, slikarstvo, glumu i ples predstavili su poznate Rome iz svijeta umjetnosti. Pablo Pikaso, Nikola Paganini, Đango Rajnhard, Lola Flores, Džon Banjan, Ava Garder, Jul Briner, Rita Hejvord, Majkl Kejn i Čarli Čapin. Znamo ih po tome šta su radili, šta su ostavili iza sebe, a ne po pripadnosti romskoj populaciji.
Učenici su pokazali veliki talenat, te su slikali poput Pikasa, glumili kao Čarli Čaplin, svirali poput Paganinija, razigrali se na sceni poput Lole Flores i pjevali pjesme Esme Redžepove, Romkinje koja je od 15.000 koncerata 3.000 održala u humanitarne svrhe.
Naša škola je dobila za zadatak oblast slikarstva, te su se par učenika uz pomoć nastavnika likovne kulture, Željka Pajovića dobro pripremili za ovaj nastup. Anja Šišević i Hana Turusković su govorile o Pikasu, dok je mali Vedran ispunjavao salu zvukovima gitare. Učenik osmog razreda, Almir, je glumio Pikasa i crtao, a kao dodatak, Marjan Kaluđerović je govorio o doživljajima iz muzeja Pabla Pikasa, koji je imao priliku da posjeti.

Učenička redakcija

Ostavite odgovor

Vaš email neće biti objavljen. Obavezna polja su označena *