Ogledni čas u III-A

Decembar je u odjeljenju IIIa bio mjesec pun aktivnosti. Tako je i početkom mjeseca održan ogledni čas iz predmeta priroda i društvo. Operativni cilj je bio: Učenik-učenica prepoznaje domaće životinje u svom mjestu; Zapažaju uslove za život domačih životinja:
Čas je bio dinamičan, sa dosta aktivnosti. U uvodnom dijelu djeca su na ekranu ispred sebe imali skrivalicu rekrivenu raznim bojama.Ispod svake boje krilo se pitanje, asvaki tačan odgovor otkrivao je djelić fotografije svinje.To je djeci bilo naročito uzbudljivo.
Zatim je otpočeo razgovor o domaćim životinjama i kroz prezentaciju je ponovljeno ono što je o njima naučeno na predhodnim časovima.
U sledećoj fazi časa djeca su radila po stanicama..U svakoj stanici bilo je po 5 učenika koji su u svojoj stanici radili po 5 minuta.Na zvuk alarma djeca su se mijenjala i prelazila u sljedeću stanicu(u smjeru kazaljke na satu). Zadaci po stanicama su bili sljedeći:

1.Popuni u tabeli porodice životinja(poveži mladunce sa roditeljima)
2.Napiši podjelu domaćih životinja
3.Upiši nazive djelova tijela nekih životinja
4.Dovedi psa do kuće koristeći znanje iz matematike
5.Pročitajte zanimljivosti o životinjama i odgovorite na pitanja

Atmosfera je bila radna, takmičarska a za one najbolje svaka stanica je imala i dodatne zadatke.
Kada su svi učenici prošli sve stanice uslijedila je provjera (povratna informacija) preko rješenja prezentovanih na ekranu.
Učenici su sistematizovali znanja tako što su napravili mapu uma od pojmova koje su naučili,zatim su uz kompoziciju Konj u bjekstvu učili da crtanju konja iz nekoliko poteza.
Uz ovu priču prilažemo pripremu, nastavne listiće i fotografije sa časa.

Učiteljica Dijana Gajović IIIa

priprema i nastavni listici

sl11 sl12

Ostavite odgovor