Put stvaraoca

                                           Kako učenicima pomoći da pišu sastave”

U subotu, 13.decembra 2014. u našoj školi je održan Seminar „Kako učenicima pomoći da pišu sastave” čiji su učesnici bili svi nastavnici razredne nastave, a vodile su ga nastavnice Irena Mugoša i Tamara Piletić. One su kolegama prezentovale značajan projekat Zavoda za školstvo „Kako učenicima pomoći da uspješno stvaraju usmene i pisane, umjetničke i neumjetničke tekstove” koji se zasniva na savremenom pristupu nastavi jezika i književnosti.

Nastavnica Irena Mugoša je predstavila etape Puta stvaraoca: Izbor teme i odabir naslova; prikupljanje građe; pisanje plana sastava; pisanje prve verzije; unapređenje rada i pisanje druge, treće ili četvrte verzije. Ukazala je na najčešće učeničke greške prilikom pisanja plana sastava, ali  istakla njihovo često odbijanje za izradu ovog veoma korisnog vida pripreme za pisanje. Naredni korak je pisanje sastava, pa ispravke pravopisnih i sadržajnih grešaka, a zatim prekucavanja materijala i njegovo objavljivanje na sajtu škole ili izlaganje u holu škole. Sa svim učesnicima je zatim sprovela veoma zanimljivu radionici: Poređenje kao stilsko sredstvo, moćno oruđe za uspješno pismeno izražavanje.

Nastavnica Tamara Piletić je predstavila Radionicu za nastavnike u kojoj je kroz uslove uspješnosti Puta stvaraoca iz ugla učenika i nastavnika istakla ciljeve projekta, a zatim analizirala učeničke rezultate. Zatim su svi učesnici seminara dobili širu temu za pisanje sastava U svijetu knjiga iz koje slijedi niz naslova, pa su nakon podjele u grupe svi pristupili konkretnom pisanju plana i teksta sastava. Sve kolege su se tako našle u ulozi đaka i osjetili šta znači trema pred pismeni zadatak i pokušali da se obuče kako bi se učenicima olakšao ovaj vid provjere znanja. Istaknuto je koliko je čitanje važno za svaki uzrast đaka jer se njime ostvaruje bolja pismenost.

Svi učesnici su se složili da je Seminar bio izuzetno uspješan, edukativan i zanimljim, a prije svega koristan za nastavni proces, pa su izrazili želju za buduće radionice sa sličnim ili novim  temama.

Tamara Piletić

Put stvaraoca 1 Irena Mugoša      Put stvaraoca 2 Tamara Piletić

WP_20141213_002 WP_20141213_006

Ostavite odgovor