Prema nekim izvorima, ogledni časovi se realizuju radi nekog istraživanja, dok su ugledni časovi oni koje nastavnici posebno spremaju radi prikazivanja inovativnih metoda.

U školskoj praksi ova dva termina često se miješaju!

Ugledno predavanje je nastavni rad koji prije svega izvode nastavnici-mentori u školi (vježbaonici) za studente nastavničkog smjera, kao i ostali nastavnici u sklopu programa stručnog usavršavanja nastavnika, a posebno početnika-stažista, radi praktične demonstracije izvođenja nastave, što treba da posluži kao uzor, ugled i model za rad.

Ugledni časovi su po svojoj osnovnoj šemi i organizaciji strukturirani na uobičajeni način, ali na jednom višem i kvalitetnijem nivou. U njima ništa nije potpuno novo i nepoznato, ali je pripremljeno i realizovano na uzoran način, tj. za ugled drugima i može da posluži za primjer.

Ogledni nastavni čas je posebno pripremljeno predavanje za nastavničke kandidate ili nastavnike početnike, koje drže najbolji i najiskusniji nastavnici. Cilj oglednog časa je da se prikaži najcjelishodnija organizacija rada na času, mogućnosti primjene različitih oblika, metoda i postupaka korišćenja savremenih nastavnih sredstava i dr.

Ogledni časovi imaju izrazito inovativnu notu. Oni na sasvim novi i do sada neuobičajeni način prezentiraju neku nastavnu jedinicu. Radi se, dakle, o ogledu (pokušaju), koji može, a ne mora da bude obrazac za buduće ponašanje nastavnika.

Tanja Papan,pedagogica

Ostavite odgovor